Grilovací sezóna je v plném proudu

Chystáte se letos grilovat a hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás tip na šťavnaté masíčko na grilu. Pokud si už opékání neumíte představit bez sklenky vychlazeného vína, nechte se inspirovat radou sommeliera Martina Heřmánka.

Steak z vysokého roštěnce s chlebovým salátem a Cabernet Sauvignon

Vysoký roštěnec neboli rib eye steak je maso velice šťavnaté a mezi milovníky steaků považované za nejlepší na grilování. Pokud jej kupujete v celku, porcování je poměrně jednoduché. Výška steaku by měla být okolo 2,5 cm. Při přípravě neodstraňujte nikdy neodkrajujte tuk, který rib eye má a který napomáhá celistvosti a udržení tvaru masa. Pokud jej odstraníte, hrozí, že se steaky rozpadnou. Tuk se při přípravě rozpouští a dodává masu šťavnatost.

Ingredience

Steak z vysokého roštěnce
• 300 g vysokého roštěnce
• Sůl, ideálně bílá hrubá sůl

Vysoký roštěnec ochuťte hrubou solí a opékáme 3-4 minuty, dokud se sůl nerozpustí.

Chlebový salát Panzanela

• 4 krajíce staršího bílého pšeničného chleba
• 4 zralá masitá rajčata
• 1 lžíce vinného octa
• 2 lžíce olivového oleje extra virgin
• 1 menší červená cibule
• Špetka pepře
• Špetka soli
• Hrst bylinek – petrželka, bazalka, jarní cibulka

Postup:
• Starší chleba, ideálně bílý z kvásku, nakrájíme na krajíce, pokapeme olivovým olejem. Na grilu opečeme na topinky.
• Zatímco připravujeme topinky, nakrájíme si červenou cibuli na tenké plátky, rajčata na kostičky. Nadrobno nakrájíme petrželku, bazalku, jarní cibulku. Do této směsi přidáme olivový olej, vinný ocet a sůl.
• Jakmile budou opečené topinky, tak se nakrájí na kostičky a zamíchají se salátem.
• Dále si připravíme steak. Pokud jste měli maso v lednici, před přípravou ho nechte ohřát na pokojovou teplotu.
• Připravený steak položte na gril a z vrchní strany posypte hrubou solí. Opékejte z jedné strany, dokud se nezačne sůl rozpouštět (3-4 minuty). Maso otočte a opakujte postup. Potom, co je maso hotové z obou stran, sundejte z grilu, nechte 3-4 minuty odpočívat. Hotové maso nakrájíme na plátky.

Tip sommeliera Martina Heřmánka

K hovězím steakům se vždy hodí plnější červená vína. Mým favoritem je Cabernet Sauvignon 2017 pozdní sběr Víno Mikulov Sommelier Club. Tato odrůda má jemně kořenitou, ovocitou chuť s dlouhým suchým závěrem. Po přivonění ucítíte středně intenzivní aroma pečeného ovoce, sušených švestek, v pozadí s nádechem cedrového dřeva. Nezapomeňte víno vychladit, ideálně na 15°C.

2020-10-23T16:09:20+02:00